Guvernul cubanez interzice liderilor evanghelici să călătorească în afara țării

Guvernul cubanez  interzice liderilor evanghelici să călătorească în afara țării

Trei lideri evanghelici din Cuba au fost împiedicați să se îmbarce în  zboruri către Statele Unite, în zilele de  sâmbătă 13 și duminică 14 iulie, în timp ce încercau să călătorească la Washington, DC pentru a participa la o întâlnire privind libertatea religioasă ce are loc săptămâna aceasta.

Oficialii guvernului cubanez i-au informat pe liderii ce aparţin cultelor Adunărilor lui Dumnezeu, Liga Evanghelică și Mişcarea Apostolică, despre faptul că le este interzis să părăsească insula.

Aceasta restricţie vine la scurt timp după reţinerea de către autorităţi, în mod arbitrar, fără o acuzație oficială, a lui Ricardo Fernandez Izaguirre, un cunoscut apărător al libertăților religioase,  care a fost ridicat de pe stradă de către securitatea statului cubanez la Havana, pe 12 iulie, la prânz. De atunci nu se mai ştie nimic despre el.

Doi dintre liderii evanghelici, reverendul Moise de Prada, superintendent al Adunărilor lui Dumnezeu din Cuba și reverendul Alida Leon Baez, Președintele Ligii Evanghelice din Cuba, sunt membri fondatori ai nou-înființatei Alianțe Evanghelice Cubaneze (AIEC). Un al treilea lider AIEC, președintele Convenției Baptiste din Cuba, a fost informat că nu i se va permite să părăsească insula acum două săptămâni când a încercat să-și reînnoiască pașaportul.

Reverendul Leon Baez a emis o declarație luni spunând: „Potrivit Legii imigrației din țara mea, dintre toţi cei care trăiesc în Cuba, singurele persoane cărora nu li se permite să părăsească ţara sunt aceia care fac obiectul unei proceduri penale sau în cauze de interes de apărare, siguranță națională sau motive de utilitate publică. Nu cred că este cazul meu. Nu am nicio procedură judiciară pe rol împotriva mea. Nu mă consider o amenințare pentru securitatea și apărarea țării în care m-am născut și am trăit. Și dacă ar exista chiar un motiv minim de utilitate publică, cred că ar trebui să fim avertizați în prealabil și să avem suficient timp pentru a-mi oferi ocazia de a mă apăra; să nu trebuiască să aștept până în ultimul moment ca să fiu informat despre această decizie. Nu pot concepe o țară în care dreptul inalienabil de a circula liber poate fi limitat, fără a determina cauzele și fără o notificare adecvată din punct de vedere al timpului. Chiar și cei mai răi infractori sunt informați despre acuzațiile împotriva lor și despre faptul că va exista un proces înainte de a ajunge la tribunal.”

Într-o declarație publicată sâmbătă seara, Alain Toledano Valiente, lider în Mișcarea Apostolică, a declarat: „În această sâmbătă, 13 iulie 2019, la ora 19:30, în timp ce treceam prin vamă după ce am făcut check-in, un ofiţer vamal pe nume Eliécer m-a informat că Securitatea cubaneză m-a dat în consemn și că nu am voie să călătoresc. Încă o dată am fost întemnițat în națiunea Cubei și drepturile mele ca cetățean al Cubei au fost nesocotite.” Mișcarea Apostolică este o rețea de biserici carismatice pe care guvernul a refuzat să o înregistreze.

Liderii religioși și-au exprimat surprinderea după ce au aflat statutul lor, subliniind faptul că unii dintre ei au călătorit în Europa și America de Sud cu două săptămâni în urmă fără probleme. În timp ce guvernul cubanez a eliminat necesitatea vizei de ieșire pentru cetățenii cubanezi în 2013, în ultimii ani autoritățile au blocat în mod regulat apărătorii drepturilor omului și activiștii pro-democrație de a părăsi țara, declarând că aceștia au un statut „reglementat.” Cubanezii nu pot verifica dacă sunt sau nu pe lista reglementată înainte de călătorie. Nu există explicaţii oficiale și nu există nicio cale de a face apel privind prezența pe această listă.

Anna Lee Stangl, directorul pentru apărarea drepturilor din cadrul Christian Solidarity Worldwide (CSW), a declarat: „Prin nerespectarea în mod arbitrar a dreptului de a călători în afara Cubei a acestor trei lideri religioși, care reprezintă unele dintre cele mai mari grupuri protestante din țară, guvernul cubanez declară că politicile sale de control și intimidare nu s-au schimbat. CSW este alături de toți cei care au fost împiedicați să se afle în Washington DC săptămâna aceasta pentru a participa la conferinţa privind libertatea religioasă și se va asigura că vocile lor vor fi auzite, chiar dacă aceştia nu pot fi prezenţi în fizic aici. Cerem guvernului cubanez să elimine toate restricțiile de călătorie arbitrare asupra acestor lideri și, de asemenea, cerem eliberarea imediată a lui Ricardo Fernandez Izaguirre, pentru care CSW îşi exprimă o profundă îngrijorare.”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale