Justiţia poloneză dă dreptate unui tipograf care a refuzat să facă postere pentru o fundaţie homosexuală

Justiţia poloneză dă dreptate unui tipograf care a refuzat să facă postere pentru o fundaţie homosexuală

Reuters – Pe 26 iunie, Tribunalul Constituțional din Varşovia a decis că un  tipograf polonez care a refuzat să facă postere pentru o fundaţie homosexuală, datorită convingerilor sale religioase, nu poate fi condamnat, pentru că lucrătorii au dreptul de a acţiona în acord cu convingerile lor.

Drepturile grupărilor LGBT au căpătat o dimensiune politică în Polonia, înaintea alegerile programate anul acesta, pentru octombrie sau noiembrie, conservatorii descriind campaniile organizaţiilor LGBT ca fiind o amenințare la adresa valorilor tradiționale poloneze.

Adam J. a fost condamnat, în prima instanţă, pentru refuzul de a furniza un serviciu în mod justificat în 2017, fapt care a provocat supărarea  ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, care a înaintat cazul către Curtea Supremă, care însă a menţinut sentinţa. Ziobro a trimis, de asemenea, cazul şi la Tribunalul Constituțional.

Tribunalul a decis că legea în care a fost condamnat tipograful este neconstituțională, deoarece pedeapsa pentru refuzul de a presta servicii pe motive de conştiinţă a afectat drepturile prestatorilor de servicii de a acționa conform conștiinței lor, conform unui raport al agenției de presă PAP.

„Mă bucur că părerile și argumentele mele au fost împărtășite de Tribunal”, a spus Ziobro.

„Aș vrea să spun că toată lumea are dreptul la libertate și nimeni, sub pretextul toleranței, nu ar trebui să folosească aparatul statului pentru a forța pe alții să încalce propriile lor libertăți, fie libertatea conștiinței, libertatea religioasă sau libertatea economică.”

Pawel Knut, avocatul  Campaniei Împotriva Homofobiei, a declarat că decizia instanţei de judecată a coborât nivelul protecției.

„Din păcate, este o zi întunecată pentru istoria protecției drepturilor omului în Polonia”, a spus el.

Cazuri similare au fost aduse în fața instanțelor şi în alte părţi din lume. În 2018, Curtea Supremă a SUA a înmânat o victorie îngustă unui cofetar creștin care a refuzat din motive religioase să facă un tort de nuntă pentru un cuplu homosexual, în timp ce cea mai înaltă instanță din Marea Britanie a decis că refuzul unui cofetar nord-irlandez de a face un tort purtând un slogan pro-homosexual nu reprezintă un act de discriminare.

Articol preluat de la Stiri Crestine.ro

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale