Avocații pentru drepturile omului hărțuiți de autoritățile chineze

Avocații pentru drepturile omului hărțuiți de autoritățile chineze – Stiri Crestine.ro

Avocatul Tang Jingling împreună cu soția sa, Wang Yanfang – SCMP Pictures

Tang Jingling, un avocat chinez pentru drepturile omului, a fost reținut fără nici un motiv pentru 10 zile, după ce a fost dat dispărut pe 30 august. Locația sa a rămas necunoscută până la eliberarea sa pe 8 septembrie.

Sursele CSW raporteză că Tang a fost oprit și împiedicat să călătorească mai departe într-o stație din Guangzhou pe 29 august. El a petrecut ulterior câteva zile în detenție iar poliția i-a confiscat pașaportul. După ce a fost eliberat, la domiciliul său a avut loc o întrerupere de curent neexplicabilă.

Această detenție a avocatului Tang Jingling a avut loc la numai câteva luni după ce acesta și-a îndeplinit o pedeapsă de cinci ani în închisoare. El a fost arestat inițial pe 20 iunie 2014, iar în timpul detenției sale, i s-a refuzat accesul la o Biblie, cât și orice contact cu familia sa. Pe 29 ianuarie 2016, Tang a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru acuzația de „instigare la subminarea puterii statului”. Starea sa de sănătate i s-a deteriorat în închisoare și a fost eliberat pe 29 aprilie 2019.

Mervyn Thomas, director executiv al CSW, a declarat: „Suntem profund îngrijorați de faptul că Tang Jingling este în continuare vizat de către autoritățile chineze chiar și după eliberarea sa din închisoare. Tang nu ar fi trebuit să fie închis în primul rând, iar acum, fiind liber, auroritățile trebuie să îi respecte libertatea și să îi acorde toate drepturile consacrate de Declarația Universală a Drepturilor Omului, inclusiv dreptul la libertarea de mișcare, de exprimare și de religie sau credință. Solicităm autorităților să îi înapoieze pașaportul și să înceteze toate activitățile de hărțuire a avocaților pentru drepturile omului din China.”

Autoritățile chineze continuă să aibe în vizor și familia unui alt avocat pentru drepturile omului, Wang Quanzhang. Într-o declarație publicată de China Change, Li Wenzu, soția avocatului Quanzhang a raportat, că fiul lor în vârstă de șase ani a fost obligat să părăsească noua sa școală primară din Beijing pe 6 septembrie, după ce poliția a vizitat școala de mai multe ori.

Wang Quanzhang a fost arestat în august 2015, în ceea ce s-a numit „represiunea 709”. În cadrul acestei mișcări, peste 300 de avocați, apărători ai drepturilor omului și alți colegi și membri ai familiilor lor, au fost reținuți de poliție, interogați și chiar încarcerați. Pe 28 ianuarie 2019, Wang Quanzhang a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, după ce a petrecut mai mult de trei ani în detenție, timp în care i s-a interzis orice fel de comunicare.

Mervyn Thomas a adăugat: „CSW continuă să solicite eliberearea imediată și necondiționată a lui Wang Quanzhang. Faptul că autoritățile au continuat să îi hărțuiască familia și i-au refuzat unui băiat de șase ani dreptul fundamental la educație, este un lucru inacceptabil și trebuie rectificat imediat. Solicităm comunității internaționale să tragă la răspundere autoritățile chineze și să aducă aceste cazuri precum și orice alte încălcări ale drepturilor omului în discuție, în dialogurile bilaterale și multilaterale cu această țară.”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale