O moschee a fost demolată – urmează o biserică

O moschee a fost demolată – urmează o biserică – Stiri Crestine.ro

Unsplash Photo: Catedrală din Rusia

Autoritățile publice au refuzat în mod repetat încercările de legalizare a dreptului de proprietate asupra terenului unde Biserica Penticostală „Vestea Bună” din Samara s-a întâlnit timp de două decenii. Autoritățile vor să demoleze biserica pe cheltuiala membrilor ei. O instanță judecătorească va da o sentință în această privință la ședința ce va avea loc pe 25 septembrie.

În luna mai, autoritățiile au dărâmat cu buldozerele o moschee construită pe un teren agricol în apropiere de Chernyakhovsk, din regiunea Kaliningrad, Rusia, pe motiv că aceasta a încălcat reglementările de proiectare.

Autoritățile vor acum să demoleze Biserica Penticostală „Vestea Bună” din Samara, un oraș de pe malurile râului Volga din Rusia europeană, susținând că terenul nu aparține congregației. În plus, taxele de demolare trebuie plătite de membrii bisericii, care s-au întâlnit în clădirea respectivă de mai bine de 20 de ani. Bisericii i s-au respins în repetate rânduri cererile de legalizare a proprietății asupra terenului, care i-a fost alocat în anul 1997 pentru o perioadă determinată.

În 2018, biserica a încercat din nou să își regularizeze situația. „În loc să primim aprobarea pentru înregistrarea terenului, am fost dați în judecată și ni s-a cerut să demolăm casa de rugăciune. Acum încercăm să ne apărăm drepturile în instanță”, a declarat Yuri Ivanov, pastorul bisericii „Vestea bună”.

Pastorul Ivanov a fost întrebat care ar putea fi motivul pentru care administrația din Samara ar vrea ca biserica sa să fie demolată. Pastorul a spus doar că „autoritățile au o atitudine diferită față de sectorul non-ortodox”.

Pierderea locurilor de închinare

Multe comunități religioase din Rusia își pierd locurile de închinare, din cauza unor presupuse încălcări ale reglementărilor de proiectare. Din cauză că statul nu dorește să autorizeze construcția de biserici evanghelice sau moschei, congregațiile rămân obligate să se întâlnească în clădiri rezidențiale, comerciale sau agricole. Acest lucru îi face vulnerabili la complexitatea și contradicțiile legislației care reglementează utilizarea terenurilor.

Așa-numitul amendament „anti-misionar”, introdus în anul 2016 sub pachetul de legi „anti-terorism”, a avut ca efect răcirea practicilor religioase din spațiul public și chiar privat, din cauza definiției largi a termenului de „activitate misionară” și a interdicției de a efectua astfel de activități în zonele rezidențiale.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale