Creștinii din Egipt persecutați prin intermediul rețelelor sociale

Creștinii din Egipt persecutați prin intermediul rețelelor sociale – Stiri Crestine.ro

Postările pe Facebook reprezintă o nouă tactică de persecuție pe care extremiștii islamici o folosesc împotriva creștinilor, spune directorul pentru Orientul Mijlociu al Open Doors. El a vizitat recent Egiptul, unde a aflat despre mai multe astfel de incidente în care erau implicate postări blasfemiatoare pe Facebook.

Un exemplu concret este Fady Youssef  Todary. Acest creştin  egiptean de 26 de ani spune că cineva a i-a spart contul lui de Facebook și a postat ceva insultător la adresa islamului. După ce a descoperit fapta, Todary a postat un videoclip cu el însuși, spunând cum contul i-a fost spart și a cerut scuze pentru mesajul ofensator.

Dar acest lucru nu a împiedicat o mulţime, formată din circa 100 de persoane, să descindă la casa lui Todary din Ashnin El-Nasara, un sat din Minya la sud de Cairo.

Părinții lui Todary abia au avut timp să se ascundă în apropiere, în casa unei rude, în timp ce mulțimea furioasă a percheziționat proprietatea și a distrus bunurile familiei.

Situația s-a calmat după ce poliția a sosit la faţa locului și a arestat pe unii dintre atacatori. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, poliția s-a întors să-l aresteze pe Todary, fratele său de 19 ani și doi unchi. De atunci, rudele lui Todary au fost eliberate, însă el este în continuare încarcerat, aşteptând procesul.

Creștinii din comunitate, inclusiv un preot local, au garantat că tânărul este o persoană integră. Părintele Soliman a spus unui reprezentant al Open Doors: „Îl ştiu foarte bine pe Todary. Este o persoană pașnică și n-ar va scrie niciodată ceva negativ despre Islam. Dar există oameni al căror scop este să provoace conflicte între creștinii și musulmanii din această țară.”

O tendinţă în creştere

Ceea ce s-a întâmplat în Ashnin El-Nasara nu este un incident izolat, a declarat reprezentantul Open Doors. „Sursele mele locale mi-au spus și despre alte cazuri, unele dintre ele au apărut şi în mass-media,” a spus el.

În decembrie 2018, World Watch Monitor a raportat un incident similar în aceeași regiune. Un credincios a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru insultarea Islamului într-o postare pe Facebook.

Această tendință reprezintă o adevărată „cauză de îngrijorare”, conform Open Doors, adăugând că se vor aloca fonduri pentru a afla mai multe despre această nouă tactică de hărţuire din partea extremiştilor islamişti. El a spus că modalitatea de operare, prin care conturile de Facebook sunt sparte, se încadrează cu modul de a opera a salafiștilor extremiști; de asemenea, ei ar avea și banii necesari pentru a angaja hackeri.

Analistul Open Doors Michael Bosch spune că tipul acesta de incidente se potrivește unui tipar. „În primul rând, creștinii sunt acuzați de insultarea sau amenințarea islamului. Apoi, ei sunt atacați, proprietățile lor sunt distruse și, uneori, sunt goniţi din propriile case.”

„Apoi, autoritățile intervin, calmând situația prin arestarea și urmărirea penală a creștinilor pentru presupusa „infracţiune de blasfemie”. El a completat spunând că este puțin probabil ca afirmațiile împotriva creştinilor  să fie adevărate deoarece „toți creștinii cunosc consecințele blasfemiei.”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale