violențele împotriva creştinilor continuă, în timp ce autorităţile se fac că nu văd

violențele împotriva creştinilor continuă, în timp ce autorităţile se fac că nu văd – Stiri Crestine.ro

O femeie însărcinată și un copil s-au numărat printre cele patru persoane ucise în atacuri suspectate a fi comise de păstori fulani în statul Plateau din Nigeria, săptămâna trecută.

Atacatorii au vizat satele Ancha și Tafigana în zona Bassa, conform site-ul de știri Nasoweseeam online.

Margaret Wakili, de 27 de ani, din Ancha – care era însărcinată în 6 luni – a fost ucisă la ferma la care venise să își viziteze soțul. Amândoi au fugit atunci când atacatorii au dat navală, însă Margaret nu a scăpat. În timp ce atacatorii comiteau oribila crimă, soțul ei i-a auzit strigând: „Allahu Akbar, i-am ucis pe infideli, trebuie să mai ucidem şi pe alţii,” a spus el. El i-a identificat pe cei 8 atacatori ca fiind Fulani din Hayin Rukuba. O femeie mai în vârstă din sat a fost de asemenea ucisă.

În Tafigana, un tată de 46 de ani, Thomas Wollo, și fiul său, Nggwe, de 7 ani, au fost uciși și apoi decapitați când s-au întors acasă de la practica la cor în noaptea de 14 iulie.

După comiterea acestor crime, atacatorii s-au dus într-un sat din apropiere, unde au distrus şi recoltele fermierilor, potrivit lui Zongo Lawrence, secretar al Asociației pentru Dezvoltarea Tinerilor Miango (un sat din apropierea orașului Bassa).

„Suntem supuşi unor atacuri zilnice din partea păstorilor Fulani în comunitățile noastre, mai ales în zilele de duminică (zilele de închinare) și în zilele de joi (zile de piață). Ei vor să ne stârpească cu orice preț însă noi rezistam şi nu vrem să fugim abandonându-ne pământurile indiferent de cât de rele vor deveni aceste atacuri,” a spus el.

Între timp, fostul președinte al Nigeriei, Olusegun Obasanjo, a declarat că este profund îngrijorat de această spirală a violenței în care pare a fi prinsă țara, potrivit ziarului Guardian din Nigeria.

Într-o scrisoare deschisă adresată actualului președinte, Mohammadu Buhari, el a avertizat asupra consecințelor dacă guvernul nu poate „să se ocupe de situație.” Abandonarea puterii în favoarea insurgenților islamici Boko Haram și a militanților Fulani „poate conduce la atacuri represive planificate, care ar putea degenera într-un pogrom sau genocid de tip Rwanda, care noi nu credeam că s-ar putea întâmpla, și totuși s-a întâmplat,” a spus el.

Guvernul Nigeriei a fost criticat pentru lipsa de acțiune, care, potrivit Amnesty Internaţional, a dus la o escaladare a conflictului dintre păstorii musulmani și fermierii creștini.

Conform World Watch Monitor, atacurile sunt concentrate în statele din „Centura de mijloc” a Nigeriei, care se întinde pe linia pre-colonială care împarte nordul predominant musulman de sudul creștin.

Atitudine de tăgăduire din partea autorităților

Unele grupuri creștine, cum ar fi Forumul Național al Prezbiterilor Creștini, au acuzat guvernul Buhari că nu face suficient și că folosește conflictele pentru a-și promova propria agendă. Înaltul Comisar Nigerian în Marea Britanie, George Adetola Oguntade, a negat acuzaţia într-o scrisoare adresată parlamentarilor britanici luna trecută: „Siguranța și securitatea tuturor nigerienilor, indiferent de credința lor, este o prioritate fundamentală a guvernului Buhari,” a scris el . „Guvernul știe că Nigeria își poate atinge potențialul numai dacă există toleranță religioasă și cooperare.”

Provocările de securitate din Nigeria nu sunt nici religioase, nici etnice, a scris Înaltul Comisar. El a spus că ciocnirile dintre păstori și fermieri asupra pământului au precedat administrația Buhari. În ceea ce privește insurgența Boko Haram, el a declarat că guvernul s-a angajat ca va eradica această grupare teroristă.

Ca răspuns, Forumul Prezbiterilor a declarat că Înaltul Comisar nu face decât să tăgăduiască modul în care „ideologiile conflictuale ale democrației și ale legii șaria afectează țara, locuitorii ei și destinul generaţiilor viitoare.”

Guvernul nigerian și unii analiști prezintă evenimentele care se desfășoară în Nigeria ca dispute privind resursele. Alții, însă, spun că mii de creștini uciși în ceea ce  Internaţional Crisis Group spune că nu mai sunt „reacții spontane la provocări, ci campanii de pârjolire,” este o dovadă că există forţe care urmăresc o agendă mai sinistră, iar refuzul de a recunoaște realitatea nu face decât să împiedice eforturile de a găsi soluții.

Criză existenţială pentru Biserică

În nord-estul și în centura de mijloc a Nigeriei, unde Boko Haram și păstorii militanți etnici Fulani fac ravagii, hărțuirea și violența reprezintă o amenințare existențială pentru Biserică, spune Reverenul Gideon Para-Mallam în ultima ediție a revistei Lausanne Global Analysis: situaţia creată a dus deja la o „abandonare în fapt a misiunilor și a evanghelizării în unele zone afectate.” Dacă lucrurile nu se schimbă, scrie el, „moartea Bisericii în Nigeria ar putea fi o chestiune de câţiva ani.”

În special, tinerii creștini devin din ce în ce mai frustrați cu ceea ce ei percep ca fiind inacțiune din partea guvernului și a Bisericii. Para-Mallam a spus că, în nordul majoritar musulman, decenii de presiuni asupra creștinilor au provocat „oboseala credinței” și descurajarea, determinând unii să îşi caute siguranţa în altă parte, inclusiv într-o atitudine de forţă.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale