Robert J. Tamasy: O filosofie anti-eșec

Robert J. Tamasy: O filosofie anti-eșec

Seth Godin, un consultant, antreprenor și blogger de afaceri, le-a adresat o întrebare cititorilor săi, întrebare pe care ne-am pus-o și noi la un moment dat, anume: „Dar dacă eșuăm?”. Godin a oferit un răspuns realist la această posibilitate: „Vei eșua cu siguranță”. Apoi a pus o întrebare și mai importantă: „Ce se întâmplă după ce eșuez?”

Eșecul este unul dintre marile certitudini ale vieții. Nu răsare din fiecare sămânță plantată o plantă sănătoasă și roditoare. Nu sunt toate deciziile corecte. Și nu toate încercările de face ceva diferit, fie că este în afaceri, fie că învățăm o nouă abilitate, sau achiziționăm un nou produs, ne garantează succesul. Totuși, eșecul este de multe ori o parte a procesului necesar pentru a obține succesul.

După cum a observat Godin: „dacă ați ales bine, după ce ați eșuat veți fi cu un pas mai aproape de succes, veți fi mai înțelepți și mai puternici, și cu siguranță veți fi mai respectați de către aceia care se tem să încerce”. În cele din urmă, măcar eșecul ne arată cum să nu ajungem la succesul dorit.

Sunt multe povești despre cum Thomas Alva Edison a avut sute de încercări eșuate înainte să descopere varianta bună a becului incandescent. Dacă analizăm viețile și carierele oricăror directori și oameni de afaceri, vom descoperi că drumurile lor spre succes au fost presărate cu eșecuri, perioade de descurajare, chiar faliment. Însă, unul dintre secretele lor a fost că nu au renunțat. Au refuzat să se lase definiți de eșec.

În Scriptură găsim numeroase exemple de oameni care au eșuat în calea lor spre succes. Un exemplu din Vechiul Testament a fost Iosif, care i-a enervat în mod constant pe frații lui, spunând că este preferatul tatălui său. A fost vândut ca rob, apoi a fost închis în mod nedrept, însă Iosif a ajuns să fie al doilea om în conducerea Egiptului. Apoi a întocmit un plan pentru a combate o foamete devastatoare, nu doar pentru egipteni, dar și pentru familia lui și pentru poporul lui Israel.

În Noul Testament, Petru, unul dintre ucenicii cei mai apropiați ai Domnului Isus, L-a negat pe Domnul de trei ori. Însă, mai târziu, a ajuns unul dintre liderii Bisericii din primul secol. Iar apostolul Pavel a fost transformat dintr-un prigonitor al creștinilor în una dintre figurile centrale ale Bisericii și autor a numeroase epistole din Biblie. Scriptura ne învață că eșecul nu trebuie să fie un punct mort, ci poate fi o rampă de lansare. Iată câteva dintre principiile Scripturii în acest sens:

Fă echipă cu alții. Este mai ușor să treci peste eșec atunci când nu trebuie să porți povara de unul singur. „Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur, şi cade, fără să aibă pe altul care să-l ridice!” (Eclesiastul 4:9-12)

Învață să te bazezi pe puterea lui Dumnezeu. Eșecul ne învață importanța de ne încrede în Dumnezeu și de a fi dependent de El, de puterea și înțelepciunea Lui. „El dă tărie celui obosit, şi măreşte puterea celui ce cade în leşin. Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină; dar cei ce se încred în Domnul îşi înoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc.” (Isaia 40:29-31)

Perseverează în fața provocărilor. Atunci când cedăm în fața eșecului, putem pierde bucuria succesului care ar fi venit dacă am mai fi perseverat puțin mai mult. „Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.” (Galateni 6:9)

Articol preluat de la Stiri Crestine.ro

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale