Ce crede Boris Johnson, noul prim-ministru al Marii Britanii, despre Dumnezeu?

Ce crede Boris Johnson, noul prim-ministru al Marii Britanii, despre Dumnezeu? – Stiri Crestine.ro

S-a făcut multă vâlvă în legătură cu Boris Johnson, noul prim-ministru al Marii Britanii – despre politica sa, comportamentul său adesea neortodox și ascensiunea la putere în Marea Britanie. Dar ce crede acest politician de 55 de ani despre Dumnezeu?

Născut în 1964 în New York, sub numele de Alexander Boris de Pfeffel Johnson, noul lider al Marii Britanii a fost botezat catolic, dar ulterior s-a convertit la anglicanism. Chiar și ca membru al Bisericii Angliei, Johnson a spus cu câțiva ani în urmă că ar fi „pretențios” din partea lui să fie considerat „un creștin practicant serios”.

Conform canalului media Premier, Johnson nu este la fel de vocal în legătură cu credința sa, aşa cum au fost alţi prim-miniștri. Predecesoarea sa, Theresa May, este fiica unui vicar care și-a descris credința sa creștină ca făcând „parte din mine” și ceva care „ajută la orientarea” politicii sale.

În mod similar, fostul premier David Cameron a spus că este „evanghelic” în ceea ce privește credința sa creștină, adăugând că religia poate ajuta la insuflarea „unui cod moral” în oameni. În 2014, Cameron i-a susţinut pe creștinii persecutați, spunând: „În momentul de față, creștinii sunt cea mai persecutată religie din întreaga lume. Trebuie să ne ridicăm împotriva persecuției creștinilor și a credincioşilor altor religii oriunde și oricând putem.”

Cât despre Johnson, el și-a descris credința în acest fel:

„Presupun că propria mea credință este ca  atunci când încerci să prinzi un post de radio în maşină când conduci printr-o zonă izolată. S-ar putea să-l poţi asculta, însă va fi cu întreruperi. Adică, uneori semnalul este puternic și, alteori, mi-e teamă că  dispare. Și apoi revine din nou.”

Johnson, care a ocupat funcția de primar al Londrei din 2008 până în 2016, a continuat spunând despre faptul că Parlamentul începe fiecare sesiune cu rugăciune că este „un lucru bun, indiferent de ce cred membrii parlamentului despre existența sau inexistența lui Dumnezeu.”

Cu toate acestea, chiar dacă Johnson este liderul partidului conservator din Marea Britanie, politica sa este mult mai aliniată cu politicile democraţilor din S.U.A. În 2012, Johnson, care s-a descris ca un „liberal social”, și-a anunțat sprijinul pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

„Căsătoria este o instituție umană străveche, care este mult mai veche decât oricare dintre religiile care sunt practicate astăzi”, a susținut el. „Poate o fi binecuvântată de Dumnezeu, dar nici o religie nu a avut vreodată monopolul asupra căsătoriei.”

De asemenea, el este un susţinător al avortului – cel puţin în viaţa personală. Deși s-a abținut întotdeauna de la vot în chestiuni privind drepturile avortului, este cunoscut faptul că în anul 2004 amanta sa din acea vreme, Petronella Wyatt, a suferit un avort pe care i l-a plătit Johnson. Acesta, care era şi membru al Parlamentului la acea vreme, a fost eliberat din poziţia proeminentă, de pe prima bancă a Parlamentului, în  care era, după ce s-a aflat de aventura sa extraconjugală.

În afară de mențiunile relativ vagi despre Dumnezeu și credință, se pare că Johnson deţine o viziune în mare măsură seculară asupra lumii.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale