Poliția din Algeria întrerupe un serviciu de închinare şi evacuează credincioşii pentru a sigila clădirea bisericii

Poliția din Algeria întrerupe un serviciu de închinare şi evacuează credincioşii pentru a sigila clădirea bisericii – Stiri Crestine.ro

TIZI-OUZOU, Algeria – În ziua de marți, 6 august, poliţia algeriană a întrerupt serviciul de închinare al unei bisericii creştine, evacuând credincioşii şi sigilând clădirea bisericii din nordul Algeriei, la mai puțin de trei luni de la închiderea unui alt locaş creştin în aceeași zonă.

„Sunt profund întristat de atâta nedreptate – mi se frânge inima,” a declarat pastorul Messaoud Takilt pentru Morning Star News. „Acest lucru nu este surprinzător, deoarece alte lăcașuri de cult creștine au fost închise și sigilate așa cum s-a întâmplat astăzi. Dar oricum, vom continua să ne adunăm şi să ne închinăm în aer liber, iar Domnul ne va da har pentru a găsi o rezolvare a acestei situații.”

Jandarmii din Makouda au venit sâmbătă, 3 august, în timpul unei slujbe a bisericii din satul Lekhmis, Boudjima, la aproximativ 20 de kilometri nord-est de Tizi-Ouzou, în regiunea Kabylie. Aceştia i-au dat pastorului Takilt un ultimatum de trei zile pentru a îndepărta toate lucrurile din clădire, precum și o somație pentru a raporta la postul de jandarmi.

Marți, 6 august, jandarmii s-au întors în jurul prânzului pentru a sigila clădirea, în timp ce credincioşii se aflau înăuntru la închinare, a spus pastorul Takilt. L-au chemat afară, iar el le-a declarat că adunarea nu vrea să părăsească clădirea. Jandarmii i-au arătat ordinele și l-au îndemnat să coopereze.

„Suntem aici pentru a executa un ordin și vom face acest lucru orice ar fi,” i-a răspuns ofițerul, potrivit pastorului Takilt. El a adăugat că ofițerul l-a luat deoparte și i-a spus: „Messaoud, înțelegeți că, dacă există opoziție, tu eşti cel care, în calitate de responsabil, vei avea probleme. Vă rugăm să rețineți că dosarul şi ordinul este pe numele dvs.”

Pastorul și doi reprezentanți ai Bisericii Protestante din Algeria (EPA) s-au adresat congregației pentru a-i convinge să respecte decizia justiției și să nu opună rezistenţă autorităților, a spus el.

„În cele din urmă, adunarea a cedat și a acceptat să părăsească spațiul, dar cu multă durere,” a declarat pastorul Takilt pentru Morning Star News. „Unii au ieșit cu ochii plini de lacrimi.“

După ce a golit clădirea de mobilier și de alte obiecte, cei doi ofițeri s-au grăbit să sigileze fiecare ușă, inclusiv o toaletă exterioară, a spus el.

Înainte ca ofițerul să plece, pastorul Takilt i-a spus: „Să ştiţi că vom continua să ne adunăm şi să ne închinăm în aer liber, fie soare, fie ploaie”, a spus el.

Biserica a fost sigilată în baza unui ordin al șefului provinciei Tizi-Ouzou, conform unei legi din 2006, denumită în mod obișnuit Legea 03/06, care stabileşte obligativitatea obţinerii unei autorizaţii pentru toate locaşurile de cult non-musulmane.

Pastorul Takilt a declarat că biserica va solicita o autorizaţie în temeiul Legii 03/06, care prevede că bisericile trebuie să obțină permisiunea unui comitet național pentru a fi înregistrate, însă acest comitet nu a studiat încă nici un dosar pentru obţinerea unei astfel de autorizaţii până acum, conform unor surse.

În conformitate cu aceeași lege, autoritățile au închis o clădire bisericească și o școală  biblică din Boudjima, pe 22 mai. Biserica a solicitat autorizaţie în baza Legii 03/06,  însă nu a primit niciun răspuns.

Biserica pastorului Takilt din satul Lekhmis se întâlneşte începând din 2003. Biserica, care are peste 100 de membri este afiliată Bisericii Protestante din Algeria din 2006.

Între timp, trei biserici din provincia Oran pe care șeful provinciei le-a închis în noiembrie 2017 și februarie 2018 s-au redeschis de atunci, altele pe care autoritățile le-au închis anul trecut în Akbou, în regiunea Kabylie, rămân în continuare închise.

Pe 30 decembrie, autoritățile au dispus închiderea unei biserici evanghelice din satul Ait-Jimaa, la 45 de kilometri de Tizi-Ouzou.

Biserica Protestantă din Algeria are 45 de biserici afiliate în toată țara, cu aproape 50.000 de creștini. Din noiembrie 2017, reprezentanţi ai unor aşa-numite „comitete pentru siguranța clădirilor” au inspectat majoritatea bisericilor afiliate la EPA și au întrebat despre autorizaţiile cerute de legea din 2006 care reglementează cultele non-musulmane, potrivit ONG-ului care apăra drepturile creştinilor Middle East Concern (MEC).

De atunci, mai multe biserici au primit ordine scrise de a înceta toate activitățile, iar autoritățile au închis o serie dintre ele pentru că funcţionau fără autorizaţie.

Islamul este religie de stat în Algeria, unde 99 la sută din populația de 40 de milioane este musulmană. Începând cu anul 2000, mii de musulmani algerieni și-au pus credința în Hristos. Oficialii algerieni estimează numărul creștinilor la 50.000, dar alții spun că acest număr ar putea fi de două ori mai mare.

Algeria s-a clasat pe locul 22 în Topul Mondial al Persecuţiei întocmit de organizaţia Open Doors pentru anul 2019, în urcare față de locul 42 în anul precedent.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale