Bibliotecă creștină, distrusă de ISIS, se redeschide în Irak

O bibliotecă creștină din Irak, care a fost incendiată în timpul unei invazii a ISIS, a fost redeschisă publicului.

Militanții islamişti au invadat orașul Qaraqosh în anul 2014, distrugând case, biserici și biblioteci și au strămutat zeci de mii de creștini din zonă.

Qaraqosh are cea mai mare populație creștină din Câmpia Ninive, nordul Irakului.

Orașul, cunoscut și sub numele de Bakhdida, a fost eliberat de sub tirania ISIS în 2016.

Cu sprijinul organizaţiei pentru creștinii persecutaţi Open Doors și al Bisericii Catolice Siriace din Qaraqosh, biblioteca, la care multe din cărți au fost arse sau furate, și-a redeschis acum porțile.

Preotul Bisericii Catolice Siriace, părintele Duraid a spus: „Din ruine şi moloz s-a născut un nou centru cultural. Ne dorim să fie un spațiu în care intelectualii, studenții, autorii, poeții și alți cititori din satul nostru se pot întâlni sau face cercetare.”

Biblioteca restaurată, care face parte din centrul creștin pentru activități sociale și culturale din oraș, a fost numită în onoarea părintelui Louis Qasab, un preot extrem de educat și iubit din Qaraqosh.

Are aproximativ 650 de cărți în total, cu categorii care variază de la religie, știință, ficțiune, politică și literatură pentru copii.

Potrivit unui membru al comitetului bisericii, Labib al Katib, biblioteca restaurată va ajuta la educarea tinerei generații: „Cred că biblioteca este foarte importantă pentru motivarea oamenilor să citească și să devină mai bine educați. În ciuda distrugerii uriașe care există încă în jurul nostru , oamenii au început deja să întrebe despre această bibliotecă pentru cercetările științifice sau pentru studiile lor”.

Potrivit bisericilor locale, peste 5.100 de familii creștine care au fost nevoite să-şi abandoneze casele în urmă cu cinci ani s-au întors acum în regiune și au început să-și reconstruiască comunitățile.

Irakul se află pe locul 13 în Topul Mondial al Persecuţiei, întocmit de către Open Doors pentru anul 2019.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale