încurajaţi-vă copiii să creadă în Dumnezeu

încurajaţi-vă copiii să creadă în Dumnezeu – Stiri Crestine.ro

Un declin al religiei este un factor ce contribuie la răspândirea depresiei și anxietății în rândul copiilor, consideră Erica Komisar,  psihanalist și expert în parenting.

Într-un articol publicat în coidianul Wall Street Journal, ea a exprimat opinia, surprinzătoare de altfel, că este bine ca părinții să-şi încurajeze copiii să creadă în Dumnezeu, chiar dacă ei înșiși nu sunt credincioşi.

Ea spune că, din datele pe care le avem, există o legătură între închinarea religioasă și o bună sănătate mintală, precum și un mai mare „sentiment al misiunii”.

Ea mai spune și că există şi un nivel mai scăzut al consumului de droguri și al activităţii sexuale în rândul adolescenților religioși.

„În calitate de terapeut, mi se cere de multe ori să explic de ce depresia și anxietatea sunt atât de frecvente la copii și adolescenți”, a spus Komisar, care este de origine evreească.

„Una dintre cele mai importante explicații – și poate cea mai neglijată – este scăderea interesului pentru religie. Această schimbare culturală s-a dovedit deja dezastruoasă pentru milioane de tineri vulnerabili.”

„Copiii sau adolescenții care au spus că participă la un serviciu religios cel puțin o dată pe săptămână au obținut un nivel mai mare la măsurătorile de sănătate psihologică și au avut riscuri mai mici de a dezvolta boli mintale.”

„Participarea săptămânală la închinare a fost asociată cu rate mai mari de voluntariat, un sentiment mai puternic al misiunii, iertare și probabilități mai mici de consum de droguri și inițiere sexuală timpurie”.

Pentru unii părinți, încurajarea credinței în copiii lor poate echivala cu o minciună, de vreme ce ei înșiși nu sunt credincioși, însă Komisar a susținut că un sistem de credințe religioase este mai util pentru copii decât o viziune non-religioasă a lumii, în special atunci când vine vorba despre moarte.

„De multe ori sunt întrebată de părinţi: „Cum vorbesc cu copilul meu despre moarte dacă nu cred în Dumnezeu sau în cer?” Răspunsul meu este întotdeauna același: „Mințiți”, a spus ea.

„Ideea că pur și simplu muriți și vă transformați în țărână poate funcționa pentru unii adulți, însă nu îi ajută deloc pe copii.

„Credința în existenţa Raiului îi ajută pe copii să treacă mai uşor peste un eveniment tragic și de neînțeles pentru ei, cum ar fi pierderea cuiva drag. Într-o epocă a divorţurilor, a părinților obosiţi şi neinteresaţi să mai petreacă timp cu copiii lor, a violenței școlare și al ştirilor tot mai alarmiste despre încălzirea globală, imaginația joacă un rol important în capacitatea copiilor de a face față presiunilor resimţite.”

Komisar a completat spunând că practicile religioase sau spirituale pot îmbunătăţi înţelegerea copiilor, precum și un „sentiment al prezenței fizice și emoționale absolut necesare unei bune sănătăți mintale”.

Ea a spus că a fost deseori martora beneficiilor unei credințe religioase în propriii ei copii.

„Oricât de activi erau copiii mei când erau mici, știau că atunci când intrau în sinagogă pentru serviciile de închinare trebuiau să îşi calmeze corpul și să-și relaxeze mintea”, a spus ea.

„Deși se plângeau când erau copii, și încă se plâng uneori ca şi adolescenți, ei au dezvoltat capacitatea de a se calma atunci când se simt copleșiți.”

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale