Rebelii din Birmania care au închis mai mult de 100 de biserici, permit ca 51 dintre ele să se redeschidă

Rebelii din Birmania care au închis mai mult de 100 de biserici, permit ca 51 dintre ele să se redeschidă – Stiri Crestine.ro

YANGON , Birmania – Rebelii etnici ai Armatei de Stat a Wa (UWSA) au anunțat în această săptămână că au permis ca 51 din cele peste 100 de biserici baptiste, închise de rebeli, să se redeschidă în nordul statului Shan, după ce au investigat congregațiile și activitățile lor timp de 14 luni. Procesul de revizuire este încă în curs pentru bisericile încă rămase închise, potrivit oficialilor UWSA.

Cel puțin 10 locașuri de închinare au fost distruse când trupele UWSA au intrat cu forța, închizând bisericile rămase deschise, în septembrie 2018 și au reținut peste 200 de creștini care au fost eliberați ulterior după anchetă.

„Cercetăm restul bisericilor. Am închis bisericile pentru că unii din cei care lucrau în cadrul bisericii erau extremisti”, a declarat pentru Morning Star News, Nyi Rang, responsabilul biroului de legătură al UWSA din orașul Lashio, nordul Shan. „În unele locuri, erau doar câteva case, însă erau multe biserici. Asta a creat dezbinare în comunitățile etnice locale.”

„Nu cred că bisericile și activitățile noastre religioase creează dezbinare și probleme, pentru că avem biserici care au membri din mai multe grupuri etnice, Wa, Kachin, Lahu, Ahkar și Lisu”, a spus  pastorul Lazăr, Secretarul general al Convenției Baptiste din Lahu pentru Morning Star News. Bisericile redeschise sunt situate în orașele Panghsang, Hopang, Kho Pang și Namphan, statul Shan, a spus el.

Cea mai mare parte a populației din regiunea Wa, care se învecinează cu China, se închină spiritelor numite Nats . Multe rase etnice, cum ar fi Lahu, Ahkar, Kachin, Lisu, precum și unele Wa, cu toate că se închină acestor spirite, sunt creștine. Există și câțiva budiști în regiune.

Oficialii bisericești s-au declarat foarte bucuroși de faptul că autoritățile au permis redeschiderea bisericilor: „Suntem foarte fericiți și mulțumim autorităților Wa pentru că ne-au permis redeschiderea bisericilor”, a spus pastorul. „Sperăm că vor redeschide și restul lăcășelor de cult rămase încă închise.”

Țara este pe locul 18 pe Lista de monitorizare a organizației de sprijinire a creștinilor „Open Doors”, a țărilor în care creștinii au un trăi dificil.

Ce este UWSA?

UWSA este cel mai mare grup armat etnic din Birmania, cu aproximativ 30.000 de soldați. Liderii săi au opinii comuniste, o reflectare a apropierii lor de mult timp de granița cu China. Este aripa militară a Partidului de Stat al Wa (UWSP), partidul conducător de facto al zonei. A fost formată după prăbușirea aripii armate a Partidului Comunist din Birmania în 1989.

UWSA și-a anunțat teritoriul că regiune administrativă specială a guvernului de Stat Wa la 1 ianuarie 2009 și, deși guvernul din Birmania nu își recunoaște oficial suveranitatea, armata birmană a luptat alături de UWSA împotriva milițiilor naționaliste Shan. Deși independent de facto de Birmania, statul Wa recunoaște oficial suveranitatea Birmaniei asupra întregului său teritoriu, în 2013 cele două părți semnand un acord de pace.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale