DESPRE PRIMA „Enciclopedie creștină asupra bolilor”, de Nicolae Geantă

DESPRE PRIMA „Enciclopedie creștină asupra bolilor”, de Nicolae Geantă – Stiri Crestine.ro

„Omenirea secolului XXI pare un spital uriaș pe ale cărui holuri înțesate precum autobuzele comuniste, oamenii așteaptă disperați ca cineva să se oprească în dreptul lor și după o analiză minuțioasă să le prescrie o rețetă magică prin administrarea căreia se pot vindeca trupuri, dizabilități, caractere, comportamente, suflete… Batalioane de consilieri, medici, pastori și preoți se agită neîncetat, de la Răsărit la Apus, să cauterizeze rănile, viciile și păcătele semenilor aflați în colaps! Dar cu cât lupta e mai înverșunată cu atât pandemiile cresc! Se înmulțesc! Și parcă soluțiile, medicamentele refuză să mai dea rezultate…

Ei bine, tocmai în acest lazaret inflamat, dr. Vlad Schlezak din Londra are marele merit de a fi primul român care oferă societății o „Enciclopedie creștină a bolilor”. Un volum laborios – cu peste 450 de pagini, care vine ca o rouă bogată ce cade peste uscăciunea sahelului. După doi ani de stat la „mașina de scris”, și peste două decenii de „tocit cărțile prin biblioteci”, medicul Schlezak, un profesionist în domeniul psihiatriei și al consilierii creștine, așterne în pagină peste 700 de boli – mai vechi sau mai contemporane, care macină până la rădăcină starea de bine a spiritului omenesc. Stresul, fobiile, anxietatea, sindromurile, dependențele – de internet, de droguri, de pornografie, de alcool, egoismul, mânia, paranoia, halucinațiile, piromania, sadismul, bulimia, homosexualitatea, pedofilia, retardul, autismul, idolatria și sute de alte boli despre care nici măcar nu bănuim, sunt analizate atât din unghiul medical cât și din cel biblic. Pentru că aici este diferența pe care o face Vlad: bolile nu se tratează numai cu pastile, sau numai teologic, la el pastilele nu se beau cu apă, ci se iau cu rugăciuni!

Îl cunosc de câțiva ani buni pe doctorul clujean ce s-a stabilit taman la meridianul 0, și în sutele de discuții purtate împreună am învățat și eu și el… Eu am fost ca un burete care asimilează. Și care stors apoi oferă. Iar el un bancomat de date. Care descarcă și încarcă. Face upload. Am constatat că învățăturile sale nu sunt utopii, nu sunt învățături care îți umplu capul, nici stereotipuri scoase din contexte medicale și nici atât fanatism religios! Ci aloe peste răni, balsam peste suflet. Vlad Schlezak este un vizionar. El vede în rezolvarea tuturor categoriilor de boli un efort comun: medic, pastor și pacient. Multidisciplinar, ca să-i citez brandul. De aceea vă sfătuiesc prietenește, pe medici, pastori, preoți, consilieri, studenți: munciți în echipă pentru extirparea răului. E suficient că cineva a greșit și suferă. Nu faceți greșeala să neglijați aripa care vă lipsește. Nicio greșeală nu se repară prin greșeli. Toți oamenii sunt importanți în ceea ce privește sufletele lor, dar cei ascultători de Dumnezeu sunt cei mai frumoși!

Cunosc efortul lui Vlad pentru a finaliza acest frumos proiect al „Enciclopediei creștine de boli”. Se vede pe hârtie urmele pasiunii cu care a fost scrisă. Medicul sângerează la fiecare diagnostic. Rănile lui sunt adânci, dar credința sa este și mai adâncă! Credința vindecă… Felcitări doctore! Să continui să studiezi, să continui să prescrii rețete. Pentru bolnavi, pentru păcătoși dar și pentru sănătoși! Toți avem câte ceva de învățat! Facă Dumnezeu ca rețetele tale din Enciclopedie (și nu numai) să fie simfonii pentru suflete, pâine proaspătă pentru trup! Și scară care urcă spre Hristosul care a luat asupra Sa toate bolile și suferințele noastre la Gogota!”

dr. Nicolae Geantă, profesor, pastor evanghelist, scriitor

PRIMA „Enciclopedie creștină a bolilor” va fi lansată în România pe 15 februarie 2020, în cadrul seminarului de Consiliere Creștină Multidisciplinară: „Frici | Îngrijorări | Anxietăți”, găzduit de Biserica „Maranata” din Timișoara.

Articol preluat de la Stiri Crestine.ro

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale