Testele ADN indică o descendență europeană a filistenilor antici şi imigraţia lor în Orientul Mijlociu

Testele ADN indică o descendență europeană a filistenilor antici şi imigraţia lor în Orientul Mijlociu

IERUSALIM, Israel – Acum trei ani, arheologii care au săpat în Israel au dezvăluit că au excavat pentru prima dată un cimitir filistean. Acum, un raport despre oasele descoperite a confirmat originea filistenilor – poate cei mai cunoscuţi dintre dușmanii  evreilor din timpul Vechiului Testament.

„Am reușit să demonstrăm pentru prima dată că filistenii erau imigranți în regiunea lor”, a spus Daniel Master, directorul expediției Leon Levy de la Ashkelon.

Teste ADN de ultimă oră asupra oaselor vechi filistente au arătat că aceştia aveau un strămoș european și că au migrat de-a lungul Mării Mediterane cu peste 3000 de ani în urmă.

„În secolelor al XIII-lea și al XII-lea o mare parte din imperiile ce alcătuiau  civilizația acelor vremuri s-au prăbușit. Pentru oamenii de o sută de ani mai târziu, lumea a fost foarte diferită. Unul dintre grupurile apărute o sută de ani mai târziu au fost filistenii,” a spus Master.

Maestrul spune că testele ADN au confirmat bănuielile lor.

„De la începutul secolului al XX-lea, oamenii au observat că stilurile de ceramică pe care le găseau în zona numită „Philistia” de către scriitorii Vechiului Testament erau asemănătoare cu ceramică găsită în Grecia cu doar o sută de ani mai devreme, iar oamenii au început să facă legătura între aceste două grupuri de oameni,” a spus el.

Ashkelon era unul dintre cele cinci mari oraşe filistene. Filistenii au locuit acolo timp de aproximativ 600 de ani.

„Filistenii apar în Biblia ebraică ca fiind unul dintre marii dușmani ai israeliților, dar de unde provin ei? În Biblie există o mențiune că filistenii au venit de la Caftor. Aceasta este o mențiune în Amos 9:7, făcută multe secole după sosirea lor. Acest loc a era probabil legat de Creta,” a spus Master.

Testele ADN indică o descendență europeană a filistenilor antici şi imigraţia lor în Orientul Mijlociu

Cimitirul, descoperit în 2013, datează din secolul al XI-lea până în secolul al VIII-lea î.Hr..

„Cum putem spune povestea unor oameni care nu pot vorbi pentru sine şi care nu ne-au lăsat în urmă texte scrise? Putem privi resturile și gunoiul pe care l-au lăsat în urmă, ne putem uita la ceea ce au spus ceilalți despre ei din aceeaşi perioadă de timp, însă ADN-ul lor ne-a dat ocazia să-i putem lăsa pe acești oameni să ne vorbească ei înşişi,” a spus arheologul Adam Aja, asistent curator al colecțiilor la Muzeul Semitic  Harvard și unul dintre arheologii de la cimitirul filistean.

Aja spune că ADN-ul a arătat că, deși filistenii și-au păstrat cultura fizic, genetic ei s-au amestecat în cele din urmă cu populaţiile locale.

„Descoperirea cimitirului și analiza oaselor au dezvăluit definitiv faptul că această populație a venit de la distanță și apoi a fost încet integrată în populația locală. Ei au devenit populație locală și compoziţia lor genetică este aproape aceeaşi cu populația locală,” a spus Aja.

Filistenii au dispărut în secolul al VI-lea î.Hr., când regele biblic Nebucadnetar a cucerit regiunea. El a distrus Ashkelon și alte orașe, la puțin timp înainte ca iudeii să fie exilați în Babilon așa cum este descris în Biblie.

Traducere: Lena Poteraș

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale