Migranți din peste 40 de țări în marş spre graniţa de sud a S.U.A.

Migranți din peste 40 de țări în marş spre graniţa de sud a S.U.A. – Stiri Crestine.ro

TURBO, COLOMBIA – Presiunea pusă asupra Mexicului de către Administrația Trump a dus la scăderea migranților care solicită azil la frontiera sudică a S.U.A. în luna iunie a anului curent, dar informaţii recente indică faptul că în America de Sud ajung un număr tot mai mare de migranți din întreaga lume care intenţionează să-şi croiască drum spre nord.

Această masă mare de solicitanți de azil care se îndreaptă spre S.U.A. provin din țări situate la distanţe mari de America Centrală și care, înainte de a ajunge în Statele Unite, trebuie să străbată aşa numita junglă Darien, o porţiune de pământ situată între Columbia şi Panama unde nu exista drumuri, ci doar o întindere vastă de vegetaţie tropicală.

Am condus din Medellin în orașul Turbo, la frontiera vestică a Columbiei , pentru a înțelege cine sunt acești migranți și de unde vin.

Aşteptând barca la cheiul plin cu migranți în drum spre S.U.A.

Când am ajuns, am găsit ceea ce căutam – mase de migranți africani aşteptând bărcile cu care să treacă de partea cealaltă a golfului.

Peter Bah a părăsit Camerunul la jumătatea lunii iunie. „Am trecut prin Istanbul, apoi ne-am oprit în Panama, apoi am ajuns în Ecuador, așa că acum încercăm să mergem înapoi în Panama. Din Panama, încercăm să mergem în America, acolo vom fi în siguranţă.”

În portul public din Turbo, o barcă plină de imigranți se pregăteşte să se îndreptate spre un loc numit Capurgana, ultima localitate din Columbia, înainte de Panama, iar de acolo vor începe marşul.

Drumul înspre necunoscut

Sunt atât de mulți migranți care au apărut în această zi încât trebuie să vină mai multe bărci pentru a-i duce pe toţi. Mulți dintre aceşti migranți nu sunt din America Latină. Sunt din Africa, Bangladesh, din întreaga lume. Cei mai mulți dintre ei habar nu au cu ce se vor confrunta.

„Va fi un drum greu”, a recunoscut Peter Bah. „Dar mă rog lui Dumnezeu să ne călăuzească”.

Unii dintre cei care fac acest drum prin junglă probabil nu vor supraviețui. Dar chiar şi dacă traversează jungla, călătoria lor va fi departe de a se termina. În taberele din Panama sunt acum 10.000 de migranți, iar numărul celor care le este permis să-şi continue drumul spre nord, până în Costa Rica, este de doar câteva sute pe săptămână.

Fabricio Marin, şeful portului din Turbo spune că masele de migranţi continuă să crească.

„Până ieri, am transportat peste 6.000 de persoane de diferite naționalități – Congo, Cuba, Haiti, Pakistan, Siria, Eritrea, Bangladesh. Sunt tot mai numeroși, în special migranții din Africa,” a spus el.

„Mulți dintre ei cred că atunci când ajung aici în Turbo au scăpat de ce e mai rău, dar, în realitate, suferința lor abia începe,” a adăugat el.

Copiii:  cei mai afectaţi din cei care fac această periculoasă călătorie

Fabricio consideră că cea mai mare tragedie este numărul de copii forțați să facă această călătorie primejdioasă.

„Am văzut aproape 600 de copii în acest an, făcând trecerea cu părinții, mulți dintre ei atât de mici că încă nici nu merg pe jos. Este foarte greu de privit, deoarece mulți dintre ei pur și simplu nici nu au vreo idee cu ce urmează să se confrunte.“

Pe partea din Panama a graniței, poliția de frontieră panameză a fost martoră, în ultimul an, la apariţia a aproximativ 40 de copii ce ieșeau din junglă singuri, după ce părinții lor nu au supravieţuit traversării. Când se întâmplă aşa ceva, autorităţile panameze nu au nici o idee din ce țări provin acești copii sau chiar care sunt numele lor.

L-am intervievat pe reprezentantul Seniaf-ului, serviciul panamez pentru protecţia familiei şi a copilului, despre problemă.

„Ajung aici într-o stare foarte proastă, epuizați, deshidratați și acoperiți cu mușcături de insecte din junglă,” a spus Luz Santos, o lucrătoare Seniaf. „Este într-adevăr dureros pentru echipa noastră. Suntem profund afectaţi când vedem copiii în această condiţie,” a spus ea.

Osleydy Rodriguez este ofiţer legătură la Poliţia de Frontieră care are ca misiune reunirea familiilor care sunt separate pe traseu. Ea spune că dintre toţi, copiii sunt cel mai mult în pericol.

„Am auzit istorisiri despre animale care au atacat un copil și l-au ucis acolo”, a spus ea. „Atunci când recuperăm copii pierduți – verificăm la toate punctele de frontieră și, de exemplu, am reuşit recent să reunim o fetiţă de doi ani cu mama ei, după șapte zile în care au fost separaţi.”

Turbo, Columbia: punctul de plecare înspre junglă Darien

Autogara din Medellin, Columbia, este unul dintre principalele escale pentru migranții care vin din străinătate. Aproape toți migranții veniți din Africa, Asia și din alte locuri din întreaga lume trebuie să meargă mai întâi în Ecuador, deoarece este singura țară din emisfera occidentală care le permite accesul pe teritoriul său fără viză. De acolo, migranții se urcă în autobuze. Este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ajunge la Turbo, care este punctul de pornire către jungla Darien.

Cum plătesc călătoria? Mulți dintre cei cu care am vorbit mi-au spus că primesc banii de la prietenii și familia lor din Statele Unite. Se pare că, deși acești migranți sunt disperați să ajungă în SUA, mulţi dintre ei nu sunt chiar lipsiţi de mijloace materiale.

Omar Caceres este unul dintre zecile de migranți cubanezi care se pregătea să treacă prin jungla Darien în dimineața în care echipa CBN a fost acolo. „M-au avertizat că drumul va fi dur, complicat și periculos. Pentru a vă spune adevărul nici nu sunt sigur cum o voi face. Dar am încredere în familia mea din State care să mă sprijine și în Dumnezeu ca să mă protejeze,” a spus el.

Comentarii

Versetul Zilei

Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.

Articole Recente

Urmăreștene

Video

Alte Materiale